Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 30 mars 2010

Dryck till blodpudding?

Av Lena - 30 mars 2010 11:59

Det märkliga med blod- och inälvsmat är att det är godast tillsammans med iskall mjölk. Jag har ju en gång lärt mig att man inte ska dricka mjölk för man tillgodogör sig inte det nyttiga järnet då men nu är det annat ljud i skällan! Tack och lov får man väl säga!

Juice som har förespråkats vill jag absolut inte ha till.


Svensk köttinformation säger:


"I blodmat finns mycket hemjärn, ca 98%, men där saknas köttfaktorn. Upptaget från blodmat blir således lägre än från kött, men det totala järninnehållet i blodmat är så pass högt att det ändå är en mycket god järnkälla.

Att dricka juice till blodpuddingen ökar alltså inte upptaget, men minskar det inte heller. Däremot ökar "köttfaktorn" upptaget - t ex i form av rökt skinka eller stekt bacon."

 

  

bilden är lånad

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lennart

16 september 2013 20:29

...å andra sidan säger Vårdguiden: 'Järn finns bland annat i kött, blodpudding, lever och gröna grönsaker som broccoli. Te och kaffe försämrar kroppens förmåga att ta upp järn, medan C-vitamin i till exempel frukt och grönsaker förbättrar järnupptaget. Drick därför ett glas juice till blodpuddingen och lägg en paprikaring på smörgåsen om du dricker te.' Så, vilket är rätt och vilket är fel :)

 
Lena

Lena

17 september 2013 00:43

Lennart: Jag tror att det bästa är att ta en skiva bacon och ett glas juice därtill innan man äter så man är säker.
Innan detta har man klunkat i sig mjölk till puddingen om man vill det. Lingonsylt för den som behagar men det gör inte jag.
Alla sätt är bra utom de som är rent skadliga. Allt kul och/eller gott är alltid för dyrt, för ohälsosamt eller för syndigt!

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se