Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 mars 2010

Smörstekta champinjoner i Coq au vin, sa Julia Child

Av Lena - 21 mars 2010 10:30

Den här gången ska svampen hamna i en Coq au vin.


Ordagrant ur ”Det goda franska köket” av Julia Child


"Champignons Sautés au Beurre"

 

Använd dessa champinjoner antingen som grönsaksrätt eller tillsammans med andra grönsaker i rätter som coq au vin, boeuf bourguignon eller poulet en cocotte. Fint stekta champinjoner är lätt brynta och de ska inte safta sig när de steks. För att undvika detta skall champinjonerna vara torra, smöret mycket hett och svampen ska inte trängas i stekpannan. Om man steker för mycket åt gången blir svampen snarare ångkokt än stekt. Den saftar sig och blir inte brynt. Om du skall steka mycket champinjoner eller om värmekällan är svag, stek svampen i flera omgångar.

 

En 25-centimeters, emaljerad stekpanna

1 msk olja

25 g smör

225 g färska champinjoner, tvättade, väl torkade. Hela om de är små, delade om de är stora

 

Sätt pannan med olja och smör över stark värme. Så snart smörskummet börjar lägga sig, är stekfettet hett nog och man kan lägga i champinjonerna. Skaka omkring svampen i pannan i 4-5 minuter. Under stekningen tar champinjonerna först åt sig fett. Efter 2-3 minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och champinjonerna börjar bryna. Så snart de är lätt brynta är de färdiga. Då tas de av värmen.

 

(+) Champinjonerna kan stekas i förväg, sättas åt sidan och sedan åter värmas när de behövs. Krydda alldeles innan de skall serveras.

 

  

till vänster e den

  

 
ANNONS
 
Love

Love

22 mars 2010 23:41

Har du sett filmen som visar hennes liv och den tjeje som gjorde en blogg av hennes kockbok?

Filmen heter Julie and julia tror jag... väldigt bra. :)

http://loove.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

22 mars 2010 23:45

Vi har försökt hyra filmen men den är alltid slut! Har väntat länge på den! Har du sett Julia Child på Youtube? Kul!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se