Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 mars 2010

Mörkbräserad lök i Coq au vin, sa Julia Child

Av Lena - 21 mars 2010 12:30

Den här gången ska löken hamna i en Coq au vin.


Ordagrant ur ”Det goda franska köket” av Julia Child:


”Oignons Glacés à Brun”

 

Mörkbräserad lök använder man överallt där den bruna färgen gör sig bättre, t ex i bruna frikasséer som coq au vin och boeuf bourguignion eller tillsammans med andra grönsaker

 

För 18-24 skalade smålökar, ca 2-3 cm i diameter:

1 ½ msk olja

20 g smör

En emaljerad, 25 cm vid stekpanna

 

När olja och smör bubblar i stekpannan lägger man i löken. Stek över måttlig värme i ca 10 minuter och rulla omkring lökarna så att de blir så jämnt brynta som möjligt. Var försiktig så ni inte skadar skinnet. Man kan inte räkna med att lökarna ska bli jämnt brynta runtom.

 

Bräsera dem antingen på detta sätt:

1 dl mörk buljong, torrt vitt vin, rödvin eller vatten (jag hade i vin)

Salt och peppar efter smak

En medelstor örtbukett: 4 persiljekvistar, ½ lagerblad och ¼ tsk timjan inlindad i silduk

 

Häll på vätskan, salta och peppra och lägg i örtbuketten. Lägg på lock och sjud sakta i 40-50 minuter, tills lökarna är genommjuka men ändå behåller sin form och vätskan har förångats. Ta upp örtbuketten.

 

Eller ugnsbaka dem så hör:

För över lökarna och fettet de stekt i till en låg eldfast form, stor nog att rymma alla lökarna i ett lager. Sätt in formen utan lock i övre delen av den förvärmda, 175° varma ugnen. Låt den stå i 40-50 minuter och vänd lökarna en eller två gånger under tiden. De ska vara mjuka helt igenom, behålla sin form och vara vackert guldbruna. Avlägsna örtbuketten.

 

(+) Lökarna kan tillagas timtal i förväg och bara värmas innan de skall serveras.

 

Om du blötlägger löken före du ska skala den så går det lättare

  In i ugnen

  Ut ur ugnen

  


till höger e den

  


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se