Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 20 mars 2010

Ett helt onödigt blogginlägg om wienerschnitzel på gris

Av Lena - 20 mars 2010 19:45

Lördagens utsvävning blev enligt följande!


Att ha till hands:


valfri mängd fläskschnitzel

potatis

olja

smör

vetemjöl

ägg

ströbröd

salt

peppar

citron

Grebbestads Hummeransjovis

kapris

gröna ärter

stekpanna

stekspade

långpanna

gryta

kniv

gaffel

sked

tallrikarLördagens middag ägnades åt fläskschnitzel. Kalven var för dyr så det fick bli fläsk att panera. Dubbelpanering blev det åtminstone och lika sedvanliga som nödvändiga tillbehör!


Till förrätt åt vi grillad Marques som min vän så klart hade inhandlat i Hötorgshallen ā la Stockholmo, där i hörnet av hallen för de har bäst! De har milda och omilda och såklart åt vi omilda som ju då har lite sting i sig! En veritabel dröm tillsammans med sprödvärmd baguette, dijonsenap samt Heinz chilisås! Har inget bildbevis förutom en på baguetten men en sådan har man ju sett förr.


Fläskköttet bankades lite lätt och dubbelpanerades som sig bör.

Banka ut köttet och lägg ut skivorna för kryddning av salt och nymald vitpeppar. Doppa dem i vetemjöl och sedan i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Detta kan göras en stund i förväg då paneringen blir bättre och krispigare om den får sitta på ett tag.


Sedan tar man och har i en klick smör och en splatt olja i en långpanna, in i ugnen för färg på smöret, ut ur ugnen för att lägga i potatisklyftor som saltas och vitpeppras lite. In i ugnen på 200° och låt den gå tills köttet är stekt, ca 30 minuter. Det beror ju så klart på hur mycket kött du har, jag hade typ ett kilo. Vänd på potatisen ett par gånger.


Koka upp gröna ärter med lite salt och smör och låt koka en minut. Häll i en skvätt kallt vatten och ställ åt sidan. Då är ärterna lagom när allt annat är det.


Köttet steks i smör, en stund på varje sida. Mellan köttstekningsvändorna klyftar du upp en citron, häller av kapris och lägger i liten skål samt öppnar upp burken med Grebbestads hummeransjovis där du häller av spadet i en burk som du sparar till ansjovisen som blir över och lägger fiskfiléerna i en annan fin liten skål.


Nu är potatisen klar och köttet stekt. Häll av vattnet från ärterna och lägg upp all mat i fina skålar eller karotter, helst Le Creuset ;).


Säg ”varsågoda”, tag mat, ät och njut!


Diska!


   Banka köttet


med den här

  


 drick gärna vatten när du jobbar

  


krydda och dubbelpanera

  


stek

  

 koka ärter

  


stek potatis

  


lägg upp tillbehören

  


ät

&

diska

  


tänk på att vissa rödviner inte passar till ansjovis!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se