Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 mars 2010

Stycka en rå kyckling

Av Lena - 19 mars 2010 09:52

Jag har faktiskt inte styckat en hel färsk kyckling mer än max 5-10 gånger i mitt liv. De flesta gångerna jag köpt hel kyckling har jag lite slarvigt delat den i 4-6 bitar. Att dela en kokt är en annan sak för den faller mer eller mindre isär av sig själv. Oftast tillagar jag den hel.

Jag känner mig ändå lite stolt över ATT jag ändå har gjort det. Min väninna i Nynäshamn, som ändå är 4-barnsmamma, har aldrig ens KÖPT en hel. Där har det bara förekommit filéer vilket jag kan tycka är lite kostsamt för en ensamstående mamma med kass ekonomi! Inte heller Christina Schollin i Stjärnkockarna hade heller aldrig styckat en hel! Om det nu är någon att jämföra sig med för vad vet jag om henne?


Nu köpte jag dock två färska kycklingar för att dela i respektive kroppsdelar för att frysa in och använda var för sig. Och för dig som aldrig har gjort DET kommer här en liten beskrivning för amatörer:

(bilderna kommer att kompletteras vid nästa styckning när jag har en fotograf (sambo som håller mobilen) med mig under arbetets gång)


  


   Du tar tag i vingen och känner efter var leden sitter sen knäcker du till så den "går ur led", snittar skinn och kött runt och sedan är det lätt att skära mellan så det inte blir benflisor eller brosk som sitter löst.


   Du tar tag i låret och känner efter var leden sitter sen knäcker du till så den "går ur led", snittar skinn och kött runt och sedan är det lätt att skära mellan så det inte blir benflisor eller brosk som sitter löst.


   Låret klart

   Första kycklingen tog jag bort filéerna på sist men på andra tog jag dem först eftersom det är lättare. Rå kyckling är hal och lealös!

  


Känn på pippin vart mittbrosket sitter och snitta skinnet där. Förj med kniven ner på ena sidan och skär så nära mitten du kan

  


Försök skära med långa tag så filén blir så hel som möjligt. När du kommit ända ner får du vända hit och dit och upp och ner så du försiktigt snittar loss filén från kroppen

  


Ganska fin bit!


Du har nu också två fina skrov att koka härlig egen buljong på nu eller frysa in och koka senare!

  

  


Din belöning är klar! Bara att frysa in i olika paket.

  

Bilden fick jag låna av snälla Receptomaten som gör likadant!

Jag glömde nämligen fota själva resultatet :)

  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se