Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Oxrulader är en bra söndagsmiddag!

Av Lena - 14 mars 2010 19:42

Det var inte igår jag åt oxrulader, eller oxrullader som jag brukat stava det, och mig veterligt har jag aldrig lagat det. Min mamma gjorde det ibland  men det är så länge sedan jag åt det.

Hittade ett recept i Mannerströms bok ”Husmanskost” men som vanligt går jag ”my style”. Jag använder inte kallrökt fläsk i, utan bacon, och eftersom jag inte gillar frukt i maten byter jag äpplet mot morot. En skvätt visprädde i såsen ville jag också ha!


OXRULADER ”my style”


Ingredienser:

8 skivor lövbiff

4 skivor bacon

1bit rödlök

1 bit gul lök

1 saltgurka

1 morot

2-3 msk dijonsenap

smör

salt, peppar


Sås:

buljongen som blivit

ev. buljongkoncentrat

ett par gula lökar

ett par morötter

1 hel skalad klyfta vitlök

½ dl ansjovisspad

salt, peppar

3 dl vispgrädde


Gör sålunda:


Strimla bacon, skär lök, saltgurka och morot i fina stavar.

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta/tryck ut dem lite om de inte är tunna nog. Bred på senap och krydda med salt och peppar. Fördela strimlor/stavar av baconet och grönsakerna på skivorna och rulla ihop dem hårt. Fäst med tandpetare. Mannerström trär upp 4 och 4 på träspett.

Bryn ruladerna i smör så köttet får riktigt fin färg. Ta upp ruladerna och lägg åt sidan.

Vispa ur pannan med lite vatten och fyll upp med 1 liter vatten som får koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev. buljong/fond.

Skala och klyfta lök, skala och dela morötterna i bitar. Lägg ruladerna i en gryta, häll över skyn och ansjovisspadet, vippa på grytan så smakerna fördelar sig. Låt puttra under lock ca 1 timme tills ruladerna är möra. Grönsakerna plus den hela vitlöksklyftan kan gå i efter knappt halva tiden.

Sila av buljongen ur grytan ner i en kastrull och reducera en del, ha i vispgrädde, red av med vetemjöl rört i lite vatten om så behövs. Smaka av. Lägg tillbaks ruladerna och låt koka ihop några minuter.


Servera med kokt potatis eller mos samt saltgurka i stavar och svart vinbärsgelé.


Edit: Det stod 1 liter vatten i receptet och det tog jag men det är för mycket, det räcker med ca 7-8 dl.


Klart för rullning

 


Sätt tandpetaren på längden så går det lättare att bryna runt omFint brynta och ner i gryta  


 


På med buljongen 


  


I med morot och lök efter knappt halva tiden


  


God matlåda blir det


  


Och nästan en halvliter sås i frysen till köttbullar eller något annat (efter att sambon fått sås i lådan)


  


  

 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

14 mars 2010 22:55

Mat i min smak. Som vanligt :) Läckert, klassiskt och så rätt!
Lyllos till matlådeätaren!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

14 mars 2010 22:57

Jag fick bara EN rulad till lunch i morgon :(
Fast jag har ju tillgång till hela köket så det blir mer grönt då ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kalasgott

Kalasgott

17 mars 2010 21:28

Smaskens, de här måste jag laga! Ser otroligt gott ut!!

http://www.kalasgott.blogg.se

 
Lena

Lena

17 mars 2010 21:33

Kalasgott: De var försvinnande goda så jag gör dubbel sats nästa gång!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se