Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 februari 2010

Att grodda linser och annat & så frön

Av Lena - 19 februari 2010 00:10

Födoämnen i vardande är så himla kul! Jag älskar att så och pyssla och fixa egna odlingar! Har haft tomatplantor i många år men på det ”helveteshuset” jag bor i nu lyser ingen sol. Att vi bor kvar beror på att det inte finns något annat bra boende i närheten av sambons sons skola där både vi och sonens mamma bor nära.


Förr, när jag bodde på solsidan (som heter Nynäshamn), odlade jag små tomater. Jag köpte en cocktailtomat på Konsum, skrapade ur fröna, åt upp resten av tomaten och torkade fröna på hushållspapper. Det kallas ekonomi! Klart jag köpte en hel kvist men det här lät bättre med en enda.  

Ner med de torkade fröna i krukor med plast på, planterade om när det var dags med två plantor i varje kruka, ställde ut på den soliga innergården och – vips – ca 100-150 tomater i varje kruka! Ja, så enkelt var det inte men inte svårt heller. Plantera om ett par gånger, vattna massor och pyssla, tjuva lite och skörda. Mina tomater var omtalade av alla som såg dem!


Och jag groddade! Alfalfa var det jag använde och gudars så gott det var! Det var så gott att vi föråt oss och sen har jag inte groddat mer! Men nu är det dags! Har letat alfalfafrön över halva Falun men jag är tydligen tvungen att uppsöka hälsokosten för att kunna lägga vantarna på dessa.

Slösurfade lite på nätet om groddning och läste både här och där att det går väldigt bra att grodda gröna linser och det har jag ju hemma (fast jag glömt dem och inte använt dem på ett tag, de smaskiga små rackarna!) så nu har jag börjat grodda!


GRODDA GRÖNA LINSER (gäller väl all groddning)


Skölj linserna, ca 1 dl, och lägg dem i vatten över natten.

Skölj dem en gång till nästa dag. Lägg linserna i en burk med handduk över öppningen och ställ burken upp och ner och lite snett för de får inte bada i spillvattnet. Omslut burken med handduken så de inte får solljus på sig. De ska stå lite mörkt.

Skölj groddarna 2-3 gånger per dag. Efter några dagar, 4-5, har de vuxit till sig. Ställ dem i fönstret så de blir fint och nyttigt gröna. Nu har du groddar som är fulla av vitaminer och mineraler och väldigt goda har jag hört! Har inte kommit så långt än utan nu ligger de i groddlådan sedan ett par timmar.

Sedan ska de kylförvaras och förbrukas inom någon knapp vecka.


Har köpt frön till persilja, gräslök, sockerärt samt våghalsig nog ampeltomat. Balkongen är mörk med grannens balkong över och ett stort träd utanför men hänger man amplarna under grannen ovanför så får de i alla fall lite sol. Man måste prova ju!


När det var senare på säsongen hade plantorna i genomsnitt 125 solmogna, röda och söta tomater var! I Nynäshamn alltså!

  


De blev så goda men större än tomaten jag tog frön ifrån. Har läst att om man tar frön från frukt och grönt blir det sällan lika avkomma som hur modern såg ut.

  


Gröna linsers Groddar på G!

  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

20 februari 2010 01:04

Coop har Risenta Alfalfa. Den där vanliga gula påsen.
Ja, grodda går verkligen i perioder - måste starta en nu när du verkar på hugget :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

20 februari 2010 01:06

Klart du ska känna att jag inspirerar!
;)

 
Majsan

Majsan

21 februari 2010 12:51

Du kan inte ana hur mycket jag längtar till mitt grönsaksland... som just nu har gömt sej under väldigt mycket snö. Kommer det någonsin att tina fram? Och om det gör det, kommer mina kryddor att ha klarat vintern? Jag ska iallafall prova ditt tomattrick, verkar ju lätt som en plätt och hur kul som helst.

Ha det finfint!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

21 februari 2010 12:59

Jag är så avundsjuk! Har ju följt din blogg och sett vad du skördar! Vill, vill, vill!!!
Tomattricket är framgångsrikt!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Lördag 12 april 15:41

Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.   Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det m...

Av Lena - Lördag 12 april 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen. Tack Lotta, för påminnelse! ...

Av Lena - Tisdag 1 april 23:50


Kornelle heter det. Jag måste sänka de flesta värden som är ondsinta så jag behöver nyttigheter. Man ska ju inte äta mackor då men jag är mackoman så jag blir glad när det finns bröd som är bra. Vet att klippta korn är toppen så det är jag extra nöjd...

Av Lena - Onsdag 19 feb 08:30


Jag har varit en trogen kund hos City Gross i flera år. Mest för deras köttfärs som de maler i butik och packar i butik. Men även för deras svenska kött som styckas i butik och packas i butik. Inga gasade förpackningar där inte. Toppen! Men, att man ...

Av Lena - Lördag 8 feb 14:04


Visst kan du köra matlådor och andra plastbyttor i diskmaskinen. Men om du inte har någon diskmaskin då?   Yes diskmedel är bäst! Ta en, i hett vatten uppblött, kökssvamp, typ Scotch Brite och den gula sidan (den vita eller gröna repar), och...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se