Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 2 februari 2010

Surdegen är nog hungrig

Av Lena - 2 februari 2010 09:40

Jag har haft surdegsstarten i kylen i en vecka nu. Det blev inget bak eftersom jag blev sjuk.

Nu tog jag fram den för matning. Jag har väldigt kallt i min kyl så surisen har bott i +4 grader och nu får vi se om jag ska döpa den till Törnrosa eller om den har stendött!


Att mata den var inte så enkelt. Det står i boken hur mycket man ska ha av mjöl och vatten men inte ett ord om temperaturen på vattnet. Gick även in på Martin Johanssons blogg men hittade ingen info där heller. Gick vidare till Receptomaten och där kunde jag läsa att han hade tagit ljummet vatten så det gjorde jag med! Eftersom jag brukar vilja ha backup (fattar inte att jag förut bara sparade till en ynka burk) så har jag nu två burkar med starter.


Varje burk innehåller nu:

50 g surdegsstart

60 g grovt rågmjöl

100 g vatten, 40°


Antingen hinner jag baka ikväll eller så hinner jag baka - inte!


   Ut ur kylan!


Nymatad!

  


En burk backup!

  


Undras hur de mår mot kvällen?


Klockan 23.59

Så här såg den ut på kvällen! Ska in i kylen nu sena bakas i morgon bitti!

  

 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

3 februari 2010 00:08

Lite spännande nu. Jo :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

3 februari 2010 00:12

Det ser bra ut och imorgon bitti ska det bakas ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se