Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 januari 2010

Älskade kålpudding med förvälld vinterkål!

Av Lena - 26 januari 2010 22:04


Förkylningen börjar så sakta sluta bli värre men tröttheten består.

Att jag får för mig att laga nya rätter nästan hela veckan? Och när jag får för mig något då genomför jag det! Ångrar mig nästan lite …

Fast idag blir det en gammal klassiker.  Kålpudding är en av rätterna jag skulle kunna leva på! Det finns några rätter som jag alltid äter mig proppmätt på och som jag sedan ändå inte kan sluta norpa rester av i kylen. Alla har väl hört om paltkoma men det finns faktiskt stuvad leverkoma, kålpuddingkoma och lutfiskkoma. I alla fall i min familj!

Om någon lever i okunskap: paltkoma = man ligger som en strandad val efter maten och kan inte röra sig på 1-2 timmar för det är så gott att man inte kan låta bli att ta en sista portion fast man redan var proppmätt.


Vitkålen: Nu är väl inte vitkålen optimal eftersom vinterkålen kan vara väl grov. Det gäller att skära bort det grövsta och kanske förvälla den någon minut innan den ska brynas. Jag tar alltid mycket kål för annars blir det köttfärslimpa med kål och det är inte avsikten.


Kokt ris i puddingen tycker jag inte om utan jag börjar med att skala och koka potatisar. Ska man vara lite nyttig (GI-vänligt) så kokar man potatisen med skal på dagen före och lägger den i kylen.


Köttfärsen: Det ska vara blandfärs eller (som mannen enligt vissa ”roliga” historier); en blandning av nöt och svin! Hehe? Själv föredrar jag ren nötfärs för jag tycker det blir bättre smak.


Vätskan: Det står mjölk i receptet men jag gör som min mamma gjorde och tar vispgrädde för det blir godare. Man kan ta lite mindre mängd istället, särskilt om man använder sommarkål som vätskar sig rätt mycket. Blir färsen för tjock, den ska ganska lös, tar jag lite vatten.


KLASSISK KÅLPUDDING:


6 portioner  200° ca 1 timma i ugn


Ingredienseri:

 

1400 g vitkål hade jag, efter rens av stock och grövre bladnerver var det 1100 strimlad kål kvar

3 kokta potatisar

510 g nötfärs

6 dl grädde

2 dl vatten

3 tsk salt

bra mycket vitpeppar ur kvarn


Jag förvällde kålen före. I med den strimlade kålen i en stor gryta kokande vatten. Lägg på ett lock så den sjuder upp snabbt, häll då av allt vatten och låt rinna av i durkslag så den blir hyfsat torr.


Bryn kålen i smör i omgångar. Passa den lagom. Rör du för mycket får den ingen färg, rör du för lite blir den bränd. Det går åt mer smör än man tror till detta. Vissa har i sirap men jag vill inte ha sötma här.


Blanda mosad potatis, färs, vätska och kryddor. Laga till en klick och smaka av. Blanda ner ¾ av vitkålen i färsen. Fyll upp en smord form och täck med resten av kålen. Antingen klickar du på lite smör nu eller gör som jag; klicka Bregott på din portion!


Grädda långt ner i ugnen men lägg folie över efter ett tag så det inte bränner.

Servera med kokt potatis och lingon!


Om du ska förvälla vinterkålen:

I med kålen i kokande vatten och koka upp snabbt med locket på


Låt rinna av

    

   Bryn i smör


Lagom färg

      

Potatis, färs, vätska och kryddor blir rosa!

  

Blanda i kålen

  

In i ugnen

  

Det blir en rejäl omgång

  

Två luncher till nästa dag

OCH

4 paket i frysen

efter att vi ätit upp två portioner!


 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

27 januari 2010 00:16

Undrar om jag skulle få barnen att äta kålpudding, kankse om rätten döps om till något med lockande :) För himla gott är det!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

27 januari 2010 00:44

Kalla det hemlig köttgrotta och sätt vitkålen (finstrimlad) inuti och säg att det är trollhår!

 
Ingen bild

Lena

27 januari 2010 17:53

Oj, min sambo sa nyss att det var ett snuskigt uttryck. Jag tar genast tillbaka.

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

27 januari 2010 23:09

Taget! =)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

27 januari 2010 23:21

*generad*
*rodnar'
Men håll med om att tanken var god! Troll och hemligheter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Fredag 29 aug 00:59

Chili på mitt sätt för att det blir så gott! En stor sats så det blir till någon matlåda i frysen.   Ingredienser:  800 g nötfärs 3 stora gula lökar 2 + 3 stora klyftor vitlök 2 blekselleristjälkar 1 msk smör 1 msk rapsolja 2 morött...

Av Lena - Torsdag 28 aug 13:24

Enligt Wikipedia så gör jag inte rätt men vi tycker det blir väldigt gott så här.   Vitt franskbröd ev. smör Dijonsenap rökt skinka av bra kvalité (helmuskel) tomater ost med ordentlig smak, riven eller skivad salt nymalen vitpeppar...

Av Lena - Måndag 25 aug 13:15

Ja, det var ett tag sedan jag skrev matsedel per vecka men nu tar jag nya tag.   Så .... vi åt följande ...   Måndag: potatissoppa med hårt surdegsknäckebröd och ost   Tisdag: liten sallad till förrätt stekt fläsk med löksås och kok...

Av Lena - Lördag 12 april 15:41

Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.   Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det m...

Av Lena - Lördag 12 april 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen. Tack Lotta, för påminnelse! ...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se