Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 januari 2010

Min surdegsstart Dag 4 fast på kvällen

Av Lena - 21 januari 2010 23:59

Nu har jag matat monstret!

Nu på kvällen skulle man SLÄNGA I VASKEN all surdegsstart utom 50 gram! Hade jag inte varit sjuk och dålig så hade jag diskat flera burkar och lagt 50 g i varje och haft skitmånga surisar på G!

Det är som med min Aloe. Den ger en massa skott och jag kan ju inte kasta! Nu har jag då 5 krukor med planterade skott som var och en har givit fler skott. Jag skulle kunna starta hela företag med allt som förökar sig! Surdegar, blomskott och matrester. Det är som med små, små korv- och skinkstumpar på 25 gram. Jag kan inte slänga dem utan de åker i frysen. Det är därför jag kan laga finfina pyttipannor då och då.


Så här såg det ut när jag tog burken ur skåpet över kylen klockan 23.00 pip

     


Nåja, nu tog jag en ny burk för det var lättare att ställa på vågen, tarera, och hälla i 50 gram än att hälla ut lite ur gamla burken, väga, hälla ut mer, väga, plocka tillbaks för det blev för lite, väga och … nöjd.


Å så blandade jag i det jag skulle.

100 g (1 dl) ljummet vatten

60 g (1 dl) rågmjöl


Så här ser den ut efter att jag har kastat merparten och lagt till mjöl och vatten. Har fått byta burk och lagt en glasskål över för locket till burken var för tätt.

  Nu! Det är väl nu det gäller? Om den ska överleva eller dö? Jag har ju amputerat merparten! Har jag riktigt bra tur så överlever den och jag kan servera nybakt Ciabatta gjord på surdeg till salladen på lördag! Fast jag har inget recept till det! Va fasen!


 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

22 januari 2010 23:58

Jag har fyra fem olika surdegar och gråter en skvätt när det måste slängas å.. Dock har jag sparat en skvätt av varje i frysen ifall man skulle råka döda någon. Backup. Surbackup :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

23 januari 2010 00:01

Va dum jag var! Skulle ju ja me! Fast jag är för sjuk för att orka tänka. Sitter uppe av ren vilja!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se