Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 januari 2010

Fransk löksoppa nästan som från Les Halles

Av Lena - 19 januari 2010 09:10

Jag skulle göra löksoppa och kollade mina kokböcker och googlade runt. Ramlade in på den klassiska soppan från den berömda marknaden ”Les Halles” i Paris. Marknaden är borta men soppan lever kvar, stod det. Ja, vem kan döda en soppa? En dålig kock kanske?


Jag lagade efter ursprunget med ett par egna tillägg.


FRANSK LÖKSOPPA (4-6 portioner)


Ingredienser:

50 g osaltat smör

1 msk olivolja

1 kg gul lök, tunt skivad

1 tsk havssalt

3 msk maizenamjöl

5 dl köttbuljong + 5 dl kycklingbuljong

2 dl torrt vitt vin

en kvist timjan

havssalt och malen svartpeppar


Topping:

8 tjocka skivor bröd (ca 2 cm)

1-2 msk olivolja

1 stor vitlöksklyfta, halverad

125 g hårdost (t ex emmentaler) färskriven

Ugn: 160 grader 250 grader, grill


SÅ GÖR DU:

1 Lägg ned smöret och häll oljan i en stor stekpanna eller gryta och hetta upp tills smöret har smält.

2 Lägg i löken, salta och rör om väl. Koka på låg värme i 20-30 minuter eller tills löken är gyllenbrun. Öka inte värmen då kan smöret brännas.

(Min notering: salta på slutet för saltet gör att löken inte får färg)

3 Tillsätt maizenamjölet utrört i vatten och rör om.

4 Hetta under tiden upp buljongen i en separat kastrull och häll i buljongen litet i taget i lökblandningen. Häll i vinet. Rör om ordentligt och låt soppan sjuda, delvis täckt under lock, i ytterligare 20-30 minuter tillsammans med timjankvisten. Smaka av med salt och peppar.

5 Lägg brödskivorna på plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 15 minuter Ta ut brödskivorna och pensla dem med olivolja och gnid dem med vitlökshalvorna.

6 Sätt in brödskivorna i ugnen i ytterligare ca 10 minuter, tills brödet är ganska torrt (annars blir det bara mos i soppan).

7 Lägg skivor av ost på brödskivorna och grilla dem sedan under grillen tills osten har smält.

8 Skeda upp den heta soppan i soppskålar och lägg i de grillade brödskivorna. Servera soppan genast.


Soppan blev fantastiskt god och mustig. Fast det är ett h-vete att äta brödet så där i soppskålen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se