Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 17 januari 2010

Mors bak luktar i trapphuset

Av Lena - 17 januari 2010 22:29

Passade på att baka ett par bröd också när jag ändå var i köket. Lättbakat och gott!


BÄSTA BRÖDET


25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

12,5 dl vetemjöl special

1 dl mjölk

5 dl vatten

½ dl linfrö

½ dl solroskärnor

1 msk nyponskalmjöl


Smält jäst, salt och honung i en bunke.

Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl och fröer. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

Ugn 250°

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakpappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.

Låt svalna på galler utan bakduk.


Nyponskalmjölet var nog boven till att det inte vart samma struktur som det brukar. Det ska vara mer hål i brödet. Stod på nyponmjölpåsen att det bättrar på jäskraften när man bakar. Gör om - gör rätt!

     

Nu börjar det!


Färdigblandat


Färdigrört


 Färdigjäst för att delas och läggas på plåt


Klart att gräddas


 Färdiggräddat


Måste ju kolla strukturen!

 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

18 januari 2010 00:32

Nyponskalmjöl? Låter spännande, var köper du det? Är det dyrt, ger det smak och hur fick du nys om preparatet?
Försäkta min nyfikenhet :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

18 januari 2010 00:50

Det är en Risenta-produkt, det kostade dyrt (kommer inte ihåg men vet att jag reagerade) och jag fick nys om det när jag skulle göra egen Müsli och surfade efter recept och där var det!
E man inte nyfniken så blir man vet-lös!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09


Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se