Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Att koka soppa på en spik…

Av Lena - 16 januari 2010 20:55

…eller att göra en ätbar sås på burkchampinjoner.


Vi skulle ju ha kassler med ananas, stekt potatis, ångkokt broccoli samt champinjonsås idag. Allt är ju plättlätt utom att göra en ärbar (ja, jag sa ärbar) sås av champinjoner på burk. Det går men man får låta det ta tid! Det kanske inte smakar så mycket av just färska champinjoner men det blir faktiskt gott! Prova får du se!

Man kan ta med lite hackad lök för att öka på smaken. Jag gjorde inte det för jag glömde det. Jag GLÖMDE löken! Och ändå vart såsen god.


Så här gjorde jag idag:


SÅS AV BURKCHAMPINJONER


1 burk champinjoner av mellanstorlek. 155 g svamp av 290 g vikt.

smör

1 ½ msk vetemjöl

1 dl vatten

2,5 dl grädde och mjölk

1 ½ tsk ekologisk lantbuljong

vitpeppar

½ - 1 tsk soja


Häll av svampen i en sil. Spara inte spadet!

Ånga av svampen i en kastrull på låg värme ca 5-10 minuter. Rör hela tiden.

Ha i 1 msk smör och låt puttra på medelvärme under omrörning ca 20-30 minuter. Svampen ska puttra tills det uppstår en nötaktig doft.

Tillsätt 1 msk smör och låt smälta. Ta från plattan. Pudra över mjölet, rör om och rör i vattnet. Sätt tillbaks på plattan och rör i gräddmjölken under omrörning. Kör flera varv på vitpepparkvarnen och låt såsen koka ihop på svag värme ca 10-15 minuter. Smaka av med sojan. Såsen blir godare om du gör den i god tid och låter den stå för att sedan värma upp den när det är ätdags.


  


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se