Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 15 januari 2010

De här är så goda …

Av Lena - 15 januari 2010 23:16

… att min före före detta svärmor fortfarande bakar dem varje jul, nu 13 år efter att jag försvann ur den familjen. Jag pratade med henne i telefon strax före nyss förflutna jul och det var då jag fick veta att det inte går att fira jul i den familjen utan dessa kakor! Det var ju roligt att höra. Själv har jag bakat dem i många år efter att, anno 1800, ha fått receptet av Gunsan, en tantalora jag jobbade med i Haninges nattpatrull i över 10 år.  Goda är de med andra ord!


BONDKAKOR


200 g smör

2 msk sirap

1 ½ dl socker

2 tsk vaniljsocker

25-50 g skållad, skalad mandel

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat


Hacka mandeln grovt i matberedare. Lägg åt sidan.

Mixa smör, sirap, socker och vanilj. Blanda i mandeln + hälften av mjölet + bikarbonaten.

Tag upp på bakbord och arbeta in resten av mjölet.

Forma två längder, vira in i plastfolie och kyl dem en stund. Rätta till formen efter en stund och kyl igen.

Skär tunna skivor och lägg på plåt.

Grädda i 20-30 minuter i ca 150°

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se