Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 januari 2010

Hemkört – en riktig soppa – dagens variant

Av Lena - 13 januari 2010 12:22

Om min sambo fick bestämma så skulle vi äta Korv Stroganoff varannan söndag, stekt falukorv med mjölkstuvade makaroner resten av söndagarna, blodpudding varje tisdag och Tacos varje fredag och vilja ändra så det var två fredagar varje vecka!. Raggmunkar varje torsdag. Han skulle vilja ha paj varje lördag och tortellinigratäng minst två gånger i månaden. Spagetti med köttfärssås där såsen är gjord på enbart färs, lök, salt, peppar, ketchup och lika mycket grädde som köttfärs skulle han kunna äta 1-2 gånger i veckan.


Så idag blir det alltså hemlagad köttsoppa som jag har grunden till i frysen sedan oktober. Den bör användas nu så buljongen i en plastpåse och den kokta högreven i en annan ligger och tinar i kylen.


Jag köpte märgben av oxe och en bit högrev. Kokade (sjöd) märgbenen i vatten, vitpepparkorn, lökklyftor, det gröna från purjo och ett par persiljestjälkar från förmiddag till eftermiddag. Samt en pytteaningens salt.

Jag kokade högreven i en annan gryta men med samma ingredienser i förutom en bit morot och selleri tills köttet var mört, säkert ett par tre timmar.


Har faktiskt kvar bilden jag tog då den 13 oktober 2009

  


Jag tog upp högreven, silade ifrån grönsakerna som jag la i grytan med märgben som skulle sjuda ett par timmar till, rensade köttet och la i kylen och reducerade buljongen ett tag.


På eftermiddagen, när jag tyckte det räckte med märgbenskoktid så silade jag av den buljongen. När jag smakade av de båda buljongerna, den från märgbenen och den från köttet, var det bara att konstatera; den ena god och den andra fantastiskt mustig. Oj, vad det blev gott när man lade ihop dem.  

Jag kokade ihop det en aning, kylde ner och tog bort fettkakan överst, tog undan en liter till en egen kastrull, reducerade till hälften och frös in tillsammans med hälften av köttet i kylen. Resten kokade jag soppa på den dagen.

Nu har jag tagit fram buljong och kött ur frysen, tinar och späder med lite vatten.

Hälften av köttet kommer att användas i pytt i morgon.


KÖTTSOPPA


köttbuljongen

1/2 gul lök, finhackad

1 morot, skivad

1/2 liten purjo, strimlad

4 små potatisar, tärnade

salt, vitpeppar

tärnat kokt kött

persilja, hackad

Även rotselleri och/eller palsternacka egentligen men jag fick ta det jag hade hemma.


Ha lök, purjo, morot och, efter lite koktid, även potatisen i buljongen. Smaka av med salt och peppar.  Koka tills potatisen är nästan klar. Lägg i det tärnade köttet, koka upp och strö över persilja.

Det här är också en av sambons favoriter och han är faktiskt min påhejare till all min mat!


Riktigt gott blev det


 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

13 januari 2010 23:41

Köttsoppa är min plan för i morgon :) Idag blev det hempizza.. Tredje dagen i rad med vegetariskt kom vi fram till, wow! Måste styras upp. Kött - kom till mig!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

13 januari 2010 23:45

Ja, tänk på att man måste ha lite kött på benen ändå :)
Antar att du också kör hemkört?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se