Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 december 2009

Äkta och klassisk kålpudding

Av Lena - 12 december 2009 03:20

Den här kålpuddingen har sin grund från Stora kokboken.

  

Den var det första jag köpte när jag flyttade hemifrån för min mamma sa att man måste ha den! Jag fick köpa den på avbetalning (min första ”kredit”) för den kostade flera hundralappar då och jag var ung och hade inte pengar.

       

  


Mammas kålpudding, med betoning på KÅL (mamman är jag)


6-800 gram vitkål (jag tar alltid minst 800 för jag gillar mycket kål i puddingen)

300 gram färs (det står 300 g nöt eller 200 nöt och 100 gram fläsk men jag tar alltid bara nöt)

1 tsk salt

1 krm vitpeppar (jag tar ganska många varv med kvarnen)

2 kokta potatisar

5 dl mjölk (står det i receptet men jag tar 4 dl grädde, 40 %)


Skär bort stocken (mitten), rensa bort det grova av mittnerven på bladen och skär kålen i breda strimlor.

 Bryn kålen i smör i omgångar tills den mjuknar och fått lite färg. Lägg över i en bunke allt eftersom. Vissa ringlar sirap över under stekningen men det gör inte jag.

Är det grov vinterkål kan man förvälla den några minuter i lättsaltat vatten innan man bryner den.


När all kål är brynt blandar man till resten.

Rör ihop färsen med de mosade potatisarna, vätskan och kryddorna.  Färsen ska vara lös.

Här brukar jag ta en klick av färsblandningen och ”steka upp” för att känna salt- och pepparhalten utan att behöva äta rå färs. Är det osalt? Ta i en dutt ekologisk lantbuljong. Fina fisken! Annars tar man salt så klart! (nu när jag har lärt mig så kanske jag tar fisksås nästa gång. Umami!)


Nu står det i kokboken att man ska varva kål och färs med kål underst och överst men det gör inte jag. Jag tar dryga hälften av kålen och rör ner i färsen och blandar ordentligt. Sedan tar jag hälften av resten av kålen och bottnar med i en smord form, häller i kål/färs-blandningen och toppar med det som blev över av kålen.  Se bara till att det täcker.

Förr brukade jag lägga på lite smörklickar spritt över puddingen innan jag puttade in den i ugnen men det har jag slutat med. Tar det när jag äter!


Grädda kålpuddingen i 200° i 1 timma


Servera puddingen med kokt potatis, lingonsylt och toppa själva puddingen med en klick Bregott när du väl har den på tallriken! Alltså: Bregottklicken gör verkligen susen!

Om du tvivlar så lägg två högar pudding på tallriken. En med och en utan Bregott. Du kommer garanterat att blanda högarna sen så du får Bregott i båda!!!

GOTT!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Lördag 12 april 15:41

Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.   Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det m...

Av Lena - Lördag 12 april 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen. Tack Lotta, för påminnelse! ...

Av Lena - Tisdag 1 april 23:50


Kornelle heter det. Jag måste sänka de flesta värden som är ondsinta så jag behöver nyttigheter. Man ska ju inte äta mackor då men jag är mackoman så jag blir glad när det finns bröd som är bra. Vet att klippta korn är toppen så det är jag extra nöjd...

Av Lena - Onsdag 19 feb 08:30


Jag har varit en trogen kund hos City Gross i flera år. Mest för deras köttfärs som de maler i butik och packar i butik. Men även för deras svenska kött som styckas i butik och packas i butik. Inga gasade förpackningar där inte. Toppen! Men, att man ...

Av Lena - Lördag 8 feb 14:04


Visst kan du köra matlådor och andra plastbyttor i diskmaskinen. Men om du inte har någon diskmaskin då?   Yes diskmedel är bäst! Ta en, i hett vatten uppblött, kökssvamp, typ Scotch Brite och den gula sidan (den vita eller gröna repar), och...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se