Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 december 2009

Potatismoussaka

Av Lena - 6 december 2009 19:03

Fick receptet av min storasyster. Ja, inte min riktiga storasyster utan en tjej jag jobbade med för många år sedan och som jag besökte i somras. Då hade vi inte setts på 10 (tio) år. Ändå var det som om vi sågs "igår". Så är det ju ibland.

Att hon kallas storasyster och jag lillasyster är för att hon är sjuksköterska och jag undersköterska. Upstairs and downstairs ;)

Margareta, min storasyster, är en av de härligaste människor som finns. Jag har sällan fått skratta så mycket som när jag hälsade på henne! Urkul! Det här receptet kommer från en av hennes döttrar och var hon fått det ifrån vet jag inte. Smaskens!

(Efterkonstruktion:Oj! Efter lite googlande hittade jag det hos ICA-kuriren!)

 

Moussaka fast med potatis

 

6 pers. Ugn 200° ca 60 min.

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk matolja 

500 g blandfärs

2 burkar (á 400 g) krossade tomater med örter

Salt och svartpeppar

Rivet skal av ½ citron

1,2 kg potatis av fast sort

2 pak (á 2½ dl) ostsås

200 g fetaost

Oregano eller rosmarin till garnering

 

Smörj gratängformen. Skala och hacka löken. Pressa vitlölken.

Hetta upp oljan i gryta eller stekpanna. Fräs löken och vitlöken blank i oljan.


Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen fått lite färg. Häll på

Tomatkross och koka upp. Smaka av med salt och peppar och citronskal.


Skala potatisen och skiva den i lövtunna skivor.


Häll ena paketet (2½ dl) ostsås i formen. Lägg i en tredjedel av potatisen.

Bred hälften av köttfärssåsen över.

Smula hälften av fetaosten över.

Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå

Lägg på resterande potatisskivor.

Toppa med ostsåsen och smula över fetaosten.


Grädda moussakan på nedre falsen i 200° cirka 1 timme.

Låt rätten stå ca 10 min innan den serveras. (Och stampa till sig, som storasyster säger)

Garnera med färska örter.

Servera med en god sallad som tillbehör.


Så här ser den ut i ugnen


  


Sambon tyckte det var gott men tyckte jag skulle utesluta citronskalet nästa gång. Han har lite inskränkta smaklökar ibland.

Sambons son åt fort och tog om = gillade!

Den elaka styvmodern (jag) = gillade!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se