Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 5 december 2009

Gratinerad fläskfilé med svampstuvning

Av Lena - 5 december 2009 18:39

Fick ju göra nödproviant av fläskfilén som ”råkade” hitta ut ur frysen och tinas förut idag.


Potatismoset:

Koka potatisen, häll av vattnet och låt ånga av. Klicka i en bit smör, ha i vitpeppar ur kvarn, en nypa socker och aningens muskotnöt och späd med standardmjölk under vispningen. Smaka av med salt och ev mer peppar. Blanda i ett ägg eller ett par äggulor.


Ska man använda burkchampinjoner så måste de behandlas.


Häll av spadet och häll svampen i en kastrull. Låt dem ånga av en stund. Klicka i smör och låt det stå och puttra väldigt länge på svag värma. Blir värmen för hög börjar svamparna att sprätta ur kastrullen. När man har brynt svampen så länge att den börjar lukta lite nötaktigt så är den klar att användas.

Då tillsätter man hackad lök som får bryna med ett tag. Här hade jag i en knapp msk trattkantareller som jag mortlat till nästan pulver. Låt puttra ett tag till.

Strö över några msk vetemjöl, rör om och tillsätt vätska (buljong, grädde och mjölk eller lite av varje) tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar.


Att jag inte gör sås på enbart trattisar beror på att sambons son sakta får vänja sig vid smaken. Han gillar ju inte ens champinjoner när han ser att han äter dem. Vet han inte om dem så märker han dem inte, relativt smaklösa som de är. Jag hackade champinjonerna så de gick upp mer i stuvningen.


Sedan klickar man ju potatismos runt kanten på en ugnsform. Lägger köttet (som ju var färdigstekt och skivat) i mitten och såsen över och river lite ost på härligheten.


Gratinera 225-250° till den är genomhet och fått fin färg.


Det blev väldigt gott! Rena barnmaten med sina milda smaker. Svampsåsen blev jättegod och slank i munnen på 10-åringen utan protest. Han skrapade rent tallriken!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se