Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 november 2009

Färska vs torkade trattkantareller del 1

Av Lena - 22 november 2009 21:58

Har plockat trattisar i helgen. Så sent som 21 november har jag aldrig plockat svamp.

Jag och sambon fick ihop ca 6 liter trattkantareller och svärmor och vi hittade ca 1 liter gula vanliga kantareller tillsammans. Jättefina svampar!  

Suddig bild. Måste vara blodsockerfall!


Jag har ju tidigare skrivit om mått och mängd vad det gäller trattisar här. Nu gör jag en egen, högst vetenskaplig, undersökning.

Jag har mätt upp en liter trattisar och vägt. Jag tryckte inte ner svampen i måttet men jag skakade lite så de skulle falla och lägga sig tillrätta närmare varandra. Det blev 200 gram. Nu har jag lagt ut den litern på tidningspapper att torka separat för att sen kolla exakt hur mycket de väger i torkat tillstånd.

Jag: Knäpp? Ja! Nyfiken? Ja!

Till vänster ligger den uppmätta litern trattisar och till höger resten som bör vara en 5-6 liter.


Det tar någon vecka för svampen att bli "knastertorr". Återkommer då med rapport!

Edit: Rapport!


Recept då? Svampsorterna är ofta (inte alltid) utbytbar mot annan svamp.


Köttgryta av högrev med svamp


Svampmackor


Trattkantarellsoppa med parmesanchips


Köttfärslimpa med trattkantareller både i och till


Gratinerad fläskfilé med svampstuvning


Trattkantarellsoppa - första försöket


Risotto

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se