Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 november 2009

Hur gör man med trattisar mamma; frågade min son.

Av Lena - 13 november 2009 00:46

Trattkantareller torkar man lämpligen om man inte äter dem direkt. De håller i åratal! Nu i höstas var min son och hälsade på och vi var ute på svampjakt. Klart vi ville ha vanliga gula kantareller för de smakar bäst men nu råkade det bli ca 20 liter trattisar på en timme. Det rensades ungefär 16 liter innan sonen begav sig hem och han fick alla med sig. Vi hade ju redan vårt årsbehov!

  


Har läst mig till:

10 gram torkade trattisar motsvarar ca 100 gram färska.

Kollat själv:

En kaffekopp på 1,5 dl rymmer ca 10 gram.

  


Man ska plocka om man kan för torkade e dyra i affären!

  


De flesta smular ner dem direkt i gryta, soppa eller sås för att förhöja smaken men man kan ju göra mer.


Vet:

Lägg svampen i blöt i lite vatten (ska nätt och jämnt täcka) i en timma. Rör om då och då.


Gör så här med dem: Häll av spadet och spar det. Ska du göra gryta eller soppa kan du använda det annars kan du frysa in det och använda det i grytor eller såser som behöver mer smak.


Gissar:

10 gram torkade per två mackor med bara stekta?

Läste:

250 gram färska till en soppa för fyra.


Gör så här till bara macka:

Blötlägg en timme, häll av spadet. Bryn svampen i riktigt smör tills vätskan är dunstad och lite till. Ha i finhackad charlottenlök i slutet. Salta och peppra, låt steka tills viss knaprighet känns. Ha mer smör om det behövs. Lägg på smörstekt ljust bröd. Ohälsosamt och vansinnigt gott! 


Gör så här till stuvning:

Blötlägg en timme, häll av spadet och spara det. Bryn svampen i smör en bra stund. Ha i hackad charlottenlök och en hel skalad vitlöksklyfta när det är bara lite vätska kvar. Pudra över mjöl och späd med grädde, vatten (kanske svampspad) eller mjölk under konstant omrörning. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar ur kvarn. Lite soja? En pyttebit ädelost gör susen! Fiska upp vitlöksklyftan om du hittar den.

Smaklig spis! 


Recept då? Svampsorterna är ofta (inte alltid) utbytbar mot annan svamp.


Köttgryta av högrev med svamp


Svampmackor


Trattkantarellsoppa med parmesanchips


Köttfärslimpa med trattkantareller både i och till


Gratinerad fläskfilé med svampstuvning


Trattkantarellsoppa - första försöket


Risotto

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se